به گفته دکتر مرتضی عاصمی، طراح و سازنده این دستگاه، یکی از راههای تولید برق و انرژی الکتریکی از انرژیهای تجدیدپذیر، استفاده از انرژی خورشید است. به گفته وی، انرژی خورشیدی به عنوان منبع بی پایان انرژی به شمار میرود که میتواند نیاز بشر به انرژی در تمامی زمینه ها را تأمین کند. اما استفاده از انرژی خورشیدی به خودی خود امکانپذیر نمیباشد و برای این کار نیاز به تجهیزاتی است که بتوان با استفاده از آنها، انرژی خورشیدی را به انرژی قابل استفاده در زندگی روزمره تبدیل کرد. امروزه از دو تکنولوژی بطور گسترده برای تولید انرژی از تابش خورشیدی استفاده میشود: فوتوولتائیک (Photovoltaic) و فوتوترمال (Photothermal). به گفته عاصمی، تکنولوژی فوتوترمال، انواع مختلفی از ساختارهای متمرکز کننده تابش خورشیدی را شامل میشود که یکی از آنها، سولار دیش (Solar dish) است. در سیستمهای سولار دیش، از یک موتور استرلینگ برای تبدیل انرژی خورشیدی به انرژی الکتریکی استفاده میشود. در موتورهای استرلینگ (Stirling engine) احتراق خارج از سیلندر صورت گرفته و با اختلاف دما بین سیلندرهای گرم و سرد، انرژی حرارتی تبدیل به انرژی الکتریکی میشود.
به گفته عاصمی، برای ساخت سولار دیش از سطح داخلی یک دیش ماهواره (قسمت مقعر آن) برای متمرکز کردن نور خورشید در یک نقطه (کانون) استفاده شد. در ابتدا، سطح داخلی آن، با آینه های کوچکی پوشش داده شد و پس از تعیین کانون دیش ماهواره، موتور استرلینگ در کانون آن نصب شد. با قرار گیری سیلندر گرم موتور استرلینگ در کانون دیش ماهواره، و افزایش دمای آن به بالای 400 درجه سانتیگراد، موتور استرلینگ شروع به کار میکند در اثر این فرآیند انرژی خورشیدی به انرژی الکتریکی تبدیل میشود.
عاصمی در ادامه بیان داشت: سولار دیش ها در مقایس بزرگ، در صورتی که قطر دیش آنها در حدود 8 متر باشد توانایی تولید 25 کیلووات انرژی الکتریکی را دارا میباشند. ساخت نخستین نمونه آزمایشگاهی این دستگاه در ایران علاوه بر اینکه بر بومی سازی این تکنولوژی در ایران کمک میکند، شرایط را برای استفاده از این تکنولوژی در مقیاس بزرگ و نیروگاهی را نیز فراهم میکند.
لازم به ذکر است که ایران کشوری است که به گفته متخصصان این فن با وجود ۳۰۰ روز آفتابی در بیش از دو سوم آن و متوسط تابش بین 5/4 تا 5/5 کیلووات ساعت بر متر مربع در روز یکی از کشورهای با پتانسیل بالا در زمینه انرژی خورشیدی معرفی شده است. با مطالعات انجام شده توسط سازمان فضایی آلمان، در مساحتی حدود ۲۰۰۰ کیلومترمربع، امکان نصب بیش از MW ۶۰۰۰۰ نیروگاه حرارتی خورشیدی وجود دارد. در صورتی که این ارقام با اوج مصرف برق در تابستان سال 1397 (که گرم ترین تابستان در چندین سال اخیر بود) مقایسه شود، مشاهده میشود که این مقدار در حدود MW 4000 بیشتر از آن خواهد بود که منجر به خاموشیهای پی در پی و تعطیلی مراکز مختلف اداری، آموزشی و درمانی شده بود. بنابراین استفاده از این تکنولوژیها در ایران و دنیا نه تنها میتواند نیاز جامعه به انرژی را بطور کامل تأمین کند، بلکه قادر است به مشکلات زیست محیطی ناشی از سوختهای فسیلی نظیر گرمایش کره زمین، تغیرات فصلی، از بین رفتن گونه های گیاهی و جانوری غلبه کند.
ظرفیت نصب شده انرژیهای نو کشور به 660 مگاوات رسید/ تولید 2613 میلیون کیلووات ساعت برق از منابع تجدیدپذیر/ صرفهجویی 575 میلیون لیتری واحدهای تجدیدپذیر در مصرف آب
?از تيرماه سال 88 تا انتهای آبانماه سال جاری حدود دو ميليارد و 613 ميليون کيلووات ساعت برق از محل انرژيهاي نو توليد شده که اين ميزان باعث صرفهجويي 575 ميليون ليتري مصرف آب در کشور شده است.
?بهگزارش پايگاه اطلاعرساني وزارت نيرو (پاون)، از تيرماه سال 1388 تا پایان شهریورماه سال 97، دو ميليارد و 613 ميليون کيلووات ساعت از منابع تجديدپذير انرژي توليد شده که اين ميزان توليد برق از محل انرژيهاي تجديدپذير توانسته از انتشار حدود يک ميليون و 803 هزار تن گاز گلخانهای بکاهد.
?همچنين اين ميزان توليد انرژيهاي نو باعث شده 742 ميليون مترمکعب از مصرف سوختهاي فسيلي در کشور که جزو عوامل اصلي آلايندگي هوا در کشور است، کاسته شود. از طرفی اين ميزان توليد انرژيهاي نو باعث صرفهجویی 575 ميليون ليتري مصرف آب در سالهاي اخير شده است که سهم آبانماه به تنهايي حدود 19 ميليون ليتر بوده است.
?هماکنون 421 مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر درون کشور در حال احداث است و ظرفیت نصب شده انرژیهای نو کشور به 660 مگاوات رسیده است. براین اساس تاکنون 95 نیروگاه تجدیدپذیر مگاواتی در کشور نصب شده و 39 مگاوات نیروگاه مگاواتی دیگر نیز در حال احداث است.
?همچنین انرژیهای تجدیدپذیر موجب اشتغال 42 هزار و 700 نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم در کشور شده و حجم سرمایهگذاری غیردولتی در این بخش به بیش از 98 هزار میلیارد ریال رسیده است.?بررسی اعداد و ارقام موجود در این بخش حکایت از آن دارد که 45 درصد نیروگاههای تجدیدپذیر کشور از نوع بادی، 41 درصد از نوع خورشیدی، 13 درصد از نوع برقآبی کوچک، دو درصد از نوع بازیافت حرارت و دو درصد نیز از نوع زیست توده است.
کتاب انرژی خورشیدی: فیزیک و مهندسی فوتوولتائیک، فناوریها و سامانهها ترجمه دکتر مجید قناعتشعار، سید مرتضی احمدی و مسعود ابراری در انتشارات دانشگاه شهید بهشتی منتشر شد. این کتاب که یکی از به روزترین کتابهای در نوع خود بود که شامل مباحثی دقیق در مورد فیزیک و مهندسی فوتوولتائیک است. کتاب انرژی خورشیدی به چهار بخش تقسیم شده است که در بخش اول، به مبحث انرژی و انواع انرژیها به خصوص انرژیهای تجدیدپذیر میپردازد. در بخش دوم، فیزیک سلولهای خورشیدی، ویژگیهای تابش خورشیدی، فرایندهای ساخت سلولهای خورشیدی نسل اول و دوم مورد بررسی قرار میگیرند. در بخش سوم که به مهندسی سامانههای خورشیدی اختصاص داده شدهاست، نحوه طراحی سامانههای مستقل از شبکه و منفصل از شبکه به همراه معرفی تمام تجهیزات مورد نیاز شامل پنل خورشیدی، اینورتر، کنترلگر شارژ، باتری، کابل و ... آموزش داده میشود. در بخش چهارم کتاب حاضر، به انرژی خورشید گرمایی و استفاده از انرژی خورشیدی به صورت گرما پرداخته میشود.
این کتاب مرجع آموزش فوتوولتائیک در سایت آموزش آنلاین EdX بوده و تا به حال به زبانهای عربی و چینی نیز ترجمه شده است.
برای خرید اینترنتی این کتاب میتوانید از لینک کتاب انرژی خورشیدی اقدام کنید.
اردکانیان وزیر نیرو با اشاره به اینکه ایران می خواهد به هاب انرژی در منطقه تبدیل شود، خبر از ابلاغ " مصوبه تعیین شرایط صادرات برق تجدیدپذیر و پاک غیر دولتی به خارج از کشور" به منظور حمایت و تشویق سرمایه گذاران داخلی و خارجی برای تولید برق خورشیدی و بادی از دشت های وسیع کشور و صادرات آن را به کشورهای همسایه داد.
در این فرایند سرمایه گذاران داخلی و خارجی این امکان را خواهند داشت که مستقیما قرارداد خود را برای فروش برق با همسایگان ایران منعقد نموده و در این بین وزارت نیرو نقش تسهیل گری داشته و صرفا هزینه ترانزیت برق از سرمایه گذاران اخذ خواهد شد.
شایان ذکر است که سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی برق(ساتبا) ظرف مدت یک هفته پروانه احداث نیروگاه های تجدیدپذیر با هدف صادرات برق برای متقاضیان صادر می نماید . در این خصوص لازم است متقاضیان درخواست خود را کتبا به سازمان ساتبا ارسال نمایند.
هسته پژوهشی سلول خورشیدی دانشگاه شهید بهشتی متشکل از محقیق فعال در زمینه سلولهای خورشیدی از دانشکدههای برق، شیمی و پژوهشکده لیزر و پلاسما است که با هدف به اشتراک گذاری و کار بر روی ساخت ، بهبود و مهندسی سلولهای خورشیدی گرد هم آمدهاند.